Voetreflex bij dementie

Samenwerking met de reguliere zorg

Tijdens onze bijscholingsdagen komt samenwerking met de reguliere zorg regelmatig ter sprake. Een steeds terugkerend thema hierbij is: ‘Hoe pak je dit aan’?

In deze blog vind je het relaas van Monica Colbers, een ervaringsdeskundige. Zij wil graag haar ervaringen met jullie delen met betrekking tot voetreflex bij mensen met dementie en hoe zij dit heeft aangepakt.  Monica is natuurgeneeskundig en voetreflexzone therapeut. Na jarenlang gewerkt te hebben als apothekersassistent heeft zij de overstap gemaakt naar de complementaire zorg. Naast haar praktijk biedt zij al enige jaren haar behandelingen aan binnen enkele intramurale zorginstellingen met indicatie ‘dementie’.

Ontwikkelingen binnen de reguliere zorg

Binnen de huidige reguliere zorg vindt een kentering plaats waarbij steeds meer gekeken wordt vanuit een holistische en psychosomatische blik. De reguliere zorg erkent steeds meer dat leefstijl (fysiek, mentaal, sociaal en emotioneel), voeding en beweging een zeer grote rol speelt bij het verergeren of verbeteren van klachten. Dit biedt openingen tot samenwerking.

Een goed begin is het halve werk! Hoe pak je het aan?

 1. Verdiep je in de materie. Verdiep je in dementie, vormen, symptomen, omgang, etc. zodat je goed beslagen ten ijs komt. Werken met deze doelgroep vraagt heel veel inlevingsvermogen, geduld en energie. Deze groep mensen scheidt zich af van de huidige realiteit, leven meer in het verleden en hebben het vaak over hun eigen jeugd of kinderen. Ze zijn vergeetachtig, vaak onrustig en onzeker. Naast de bewoners heb je te maken met de zorgbegeleiding, de leiding, familie, vrijwilligers en soms ook anderen die vanuit externe werkzaamheden aanwezig zijn.
 2. Leg contact. Nadat je hebt bepaald bij welke instelling je aan de slag zou willen, kijk je binnen je netwerk of je mensen kent die bekend zijn met de betreffende instelling. Dit kan personeel zijn of familie van de bewoners. Dit geeft vaak een makkelijke ingang. Je kunt dan via deze persoon contact leggen met de specifiek verantwoordelijke voor externe activiteiten. Lukt het niet via je directe kring dan biedt Linkedin een goed alternatief. Vervolgens neem je telefonisch contact op waarbij je een aanbieding doet voor een ‘gratis vrijblijvend’ dagdeel als verwenmoment. Maak tijdens dit gesprek een afspraak voor een korte kennismaking op de afdeling. 
 3. Bereid je gesprek goed voor
  • maak een CV
  • maak een aparte, korte, introductie van max. 1 A4
  • benoem je werkvorm, discipline en ervaringen
  • neem kaartjes en folders mee
  • zorg voor een elevator-pitch en oefen deze
  • rond het gesprek af met de vraag of je een mail mag sturen met alle informatie. Je kunt dan later nog een keer telefonisch contact leggen om te vragen of de informatie helder was en om te informeren naar een vervolg
 4. De kracht zit hem in de herhaling. Er zijn vaak meerdere contactmomenten en persoonlijke gesprekken nodig voordat je op locatie aan de slag kunt. Een vrijblijvend en gratis dagdeel is een goed middel om een afdeling kennis te laten maken met jou en jouw voetreflexmassages. Het grote voordeel is dat de positieve effecten van de voetreflexmasages ook direct zichtbaar zijn voor het behandelend personeel en de familie. Binnen de instellingen ga je niet therapeutisch aan de slag, maar geef je voetreflexmassages.
  Benoem dit ook zo. Hierdoor zul je minder snel te maken hebben met (voor)oordelen.

En dan is het zover! Waar moet je op letten….

Omgang met bewoners

Veel bewoners vinden het fijn om met hun voornaam aangesproken te worden. Een voornaam geeft gelijk herkenning. Het is belangrijk dat je je iedere keer opnieuw voorstelt en vertelt wat je komt doen. Soms geeft een bewoner aan dat hij/zij even geen zin heeft. In dat geval probeer je het later nog een keer. Belangrijk is om niet aan te dringen of te dwingen.

Voorbereiding van de voetreflexmassage op locatie

 • ga uit van een behandeling van ongeveer 30 minuten per bewoner
 • zorg voor een fijne, rustige plek om te masseren
 • een comfortabele werkhouding kun je creëren door gebruik te maken van de verstelmogelijkheden van de rolstoel of gebruik te maken van relaxstoelen die vaak al op een afdeling aanwezig zijn
 • bouw vertrouwen op, neem de tijd.
 • overleg altijd met de zorgleiding: zijn er specifieke dingen waar je rekening mee moet houden?
  moeten steunkousen aan blijven, wat wordt wel of juist niet van je verwacht, etc.
 • zorg voor warme handen, bewoners hebben vaak steenkoude voeten
 • wees aanwezig met liefdevolle aandacht.

Voetreflexmassage

Omdat je vaak te maken hebt met onrustige bewoners, moet je extra bedacht zijn op veiligheid. Praktisch om bij de eerste kennismaking met voetreflexmassage niet beide schoenen en sokken tegelijk uit te doen. Je handelt eerst de rechter voet helemaal af (schoen/sok uitdoen – voetreflex – schoen/sok aandoen) vervolgens de linkervoet. Mocht de bewoner onrustig worden en op willen staan kun je snel handelen.

De voetreflex Lymfedrainage via Reflexologie en Voetreflextherapie bij Stressklachten van Grow opleidingen zijn zeer geschikt. Wat als zeer fijn wordt ervaren, is een aanpak van zachte druk met circulair repeterende bewegingen. 

Wat kun je verwachten?

 • bewoners zakken vrij snel in de ontspanning, sommigen vallen binnen enkele minuten in slaap
 • onrustig (verbaal of fysiek) gedrag vermindert tot gehele stilte en ontspanning
 • door de voetreflexmassage komen ze vaak weer bij hun gevoel. Het komt regelmatig voor dat een bewoner emotioneel wordt en gaat huilen. Er worden ook vaak mooie momenten gedeeld. Als een bewoner te emotioneel wordt en hierin ‘blijft steken’ probeer dan de bewoner op een leuke gedachte te
  brengen, zodat je de voetreflexmassage positief kan afronden. 

Overig

 • Er geldt algehele geheimhouding van wat je ziet en hoort binnen de afdeling. Geef bij het eerste gesprek aan dat je je hier bewust van bent.
 •  Zorg dat je bekend bent met de protocollen. Je mag als externe zorgverlener niet direct eerste hulp gaan verlenen of hulp gaan inschakelen. Zorg voor veiligheid en haal de zorgbegeleiding er direct bij (of laat dit doen).
 • Belangrijk is dat je je diploma Voetreflextherapie hebt, aangevuld met HBO MBK en/of PsBK, conform Plato.
 • Jouw positie op de afdeling is die van externe zorgverlener. Observeren, overleggen en aanpassen zijn een vereiste. Zorg dat je niet gezien wordt als ‘last’ of als ‘pottenkijker’. Zorg dat je met je voetreflexmassages mee gaat in de routine van de dag. Betrek de zorgbegeleiding in je verwenmomenten en durf te vragen.

Als na het vrijblijvende verwenmoment duidelijk is wat de toegevoegde waarde is van de voetreflexmassage, ontstaat er een opening voor verdere samenwerking. Zorg dan dat je duidelijke afspraken hebt over vergoedingen. Zorginstellingen kunnen jouw behandelingen bijvoorbeeld betalen uit een speciaal budget voor externe activiteiten. De afgelopen jaren is ‘Gelden Waardigheid en trots’ beschikbaar gesteld vanuit de overheid. Soms kan een behandeling worden vergoed uit de aanvullende zorgverzekering van de cliënt. Wellicht zijn er ook andere budgetten of middelen beschikbaar. 

Mocht je naar aanleiding van dit stuk vragen hebben, kun je via de mail contact opnemen met Monica Colbers: rainbowvoetreflex@live.nl

Aanbevolen artikelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info